2011. február 9., szerda

Különböző megkülönböztetések

Ne is áltassuk magunkat. Mindannyiunknak nagyon fontos az első benyomás ami akaratlanul is magában hordozza a külcsínt. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk az alap kategóriákra. Véleményem szerint - és szerintem az alábbi felosztás a legtökéletesebb még pedig azon oknál fogva, hogy mind a két nemre egyaránt érvényes és egyáltalán nem sértő - az a két kategória melybe sorolhatók vagyunk mi emberek: vannak akik jól néznek ki és vannak akik nem.
Ugye milyen egyszerű?
Tudom jól, hogy olyan besorolásokkal dobálózom, amik szubjektívitáson alapszanak, de egy alaposabb közvélemény kutatás után is azt a konzekvenciát vonhatnánk le, hogy: "Vannak emberek, akik szerint...stb."
Megrendíthetetlen objektív vélemény ebben és ehhez hasonló témákban egyszerűen nem létezik. Szóval az általam tett megállapítások teljesen korrektek.

A már említett két kategóriával nem tudunk annyira beletiporni az emberek lelkivilágába. Ennek eléréséhez az kell, hogy sztereotipizálni kezdjünk. És nyugodtan mondhatom, hogy igazán sértő megbélyegzésekért nekünk sem kell a szomszédba mennünk. Miután egyetemistákról van szó, ezért ez hatványozottan is igaz.

A fiatalok által történő beskatulyázás képlékeny elemekből tevődik össze. Ezek az elemek folyamatosan változnak a divatnak és az aktuális szakok normáinak megfelelően. Ennek fényében a jelen kor tekintetében vizsgáljuk meg az ismert egyetemi sztereotípiákat.

Cowboy:
Mondhatni ez a legritkább, viszont annál feltűnőbb jelenség egy egyetem kapuin belül, ugyanis csak egy-egy ilyen személy található az intézmények folyosóin. Nem nagyon kell magyarázni, hogy ezek az emberek - akik olcsó Clint Eastwood-nak képzelik magukat, vagy inkább gyenge Ganxta Zolee utánzatnak - hegyes orrú csizmát hordanak, bőr vagy szűk farmer nadrággal, mellénnyel és egy western kalappal együtt véve. Az alábbi öltözet legtöbb esetben gondosan ápolt arcszőrzettel párosul. A dohányzás is kötelezőnek mondható az ő esetükben, csak arra már nem jut elég szellemi energiájuk, hogy a kitalált imdzsüknek megfelelő piros Marlboro-t szívjanak. Ezzel ellentétben gyakori jelenség - és az ő esetükben buzisnak mondható - hogy narancssárga Pall Mall-re gyújtanak rá.
Ha nem bírja a szervezeted az erős dohányt, akkor nem vagy igazi Cowboy cimborám.

Rocker/Punk:
(Tisztában vagyok vele, hogy a kettő nem egyenlő egymással, de az alábbi besorolásban nem teszünk különbséget köztük.)
Velük kapcsolatban öltözködés valamint a zenei stílus talán nem szorul magyarázatra. Igazából senki le se szarja őket. Nem bántanak senkit. Ők már nem az igazi kő rockerek közé tartoznak. Az évek múlásával, az evolúció fejlődésével szép lassan megszelídültek. Az agresszív megnyilatkozások leredukálódtak arra az intervallumra amíg egy (éppen aktuális) koncert tart.

Drabális állat:
Ők azok a túlsúlyos, többnyire melegítőben járó emberek, akiket a megismerkedés elején még csúfol illetve rosszallóan néz az ember, de a későbbiekben haveri szintre emelkedik az utálat. Nem is lehet őket igazából bántani, mert tényleg vagy megkedveltetik magukat vagy semlegesek maradnak mások számára. És ez így van rendjén.

Katolikus:
Inkább a lányokra jellemző az alábbi kifejezés. Őket onnan lehet - nagyon egyszerűen - felismerni, hogy a lépcsőn ülnek, nagymama által kötött többnyire vaj színű pulóverben és a bibliát olvassák. Illetve az utóbbi hiányában a kötelező olvasmányt falják. Ők a legkevésbé sem szórakoztatónak mondható társaság. Nem szeretik a jó - baszós, fingós, velős - vicceket. Nem szeretnek inni. A szexualitással kapcsolatos témáktól pedig egyenesen rettegnek. Amikor az utóbbival kapcsolatos meredek témával és azon bellül is elképesztőnek mondható történetekkel rukkolunk elő - az ő társaságukban persze - , akkor érdemes egy röpke pillantást vetni arra a kifejezésre, ami akkor kiül az arcukra. Nagyjából úgy néznek ki, mint a Kör című filmből Samara áldozatai.
Nem tehetnek róla, hogy ilyen neveltetést kaptak. És szerencsére, ha másra nem is de arra pont jó az egyetem, hogy törölje az ilyen és ehhez hasonló szülők által ránk eröltetett hülyeségeket.
Láttam én már falon pókot és katolikus lányt absinth-ot inni.

Bölcsész:
Személy szerint ez a kedvenvem. Miért? Mert ez a legnagyobb sértés, bárkinek is mondja az ember. Még a Bölcsészettudományi kar hallgatói is megsértődnek, ha egyből kiszúrják őket: "Hé! Te olyan bölcsész féle vagy nem?"
Plusz ez a legnagyobb gyűjtő. Elég ha vastag keretes szemüveget viselsz és már gyanússá is válsz. Ezen kívül nagy jellegzetesség ebben a körben a "földig" érő sál. És nem kibúvó, ha azt mondod hogy megfáztál. A Tökéletes kombináció egy tipikus bölcsésznek a vastag keretes szemüveg, sál és oldaltáska szett. A furcsa, extrém, különc, vagány ruhák már csak körítés ezekhez képest. Nincs abban semmi baj, ha valaki szivárványnak vagy paradicsommadárnak képzeli magát. Az alábbiakat figyelmen kívül hagyva vannak olyanok is akik külsőleg visszafogottabban ékesítik a szóban forgó tábor díszes társaságát. Ők az úgy nevezett "laza figurák" akik a kocsmában, cigarettázva ontja magából az élet nagy igazságait és a saját maga által felfedezett kolosszális észrevételeket.
Az affektálás és a "bazmegolás" nagyban hozzásegít a hitelességhez.

Néprajzos:
Az ő jellegzetességük a szoknya és a népi, virág mintás felső viselete. Ezeket leszámítva teljesen ugyanolyan fura figurák, mint a bölcsészek.

A továbbiakban már csak olyan megkülönböztetéseket tudnánk felsorolni, ami a diákok elkényeztetettségét, tehát a család anyagi helyzetét jellemezné. Így a most következő sztereotípiákat csak egy-egy mondatban fejtem ki.

Közgazdász:
Az a diák aki pénztárcát nem kímélve követi a nyugatról érkező legfrissebb divatot. Ami mellesleg szar. Szóval mindegyik úgy néznek ki, mint a VIVA tévében látható klipekben táncoló fiatalok bármelyike.

Orvosis:
Visszafogott, de láthatóan drága cuccokban járó fiatalok. A legfőbb ismertetőjegyük, hogy nem magyarok. Csajozási szokásuk a feltűnően nagy karóra "kibaszásával", valamilyen kis üveges sör fogyasztásával és végül de nem utolsó sorban az angol nyelven zajló beszélgetéssel teljes mértékben ki is merül.

Tesis:
Talán nem szorul magyarázatra. Egyszerűen szólva ők a böszmék, a bunkó tesisek. Véleményem szerint - és ez a saját kis elképzelésem, hogy -  ők azok a fiatalok, akik a középiskolában túlságosan szerették a focit meg a gyúrást, de a  Rendőrtisztire nem nyertek felvételt így kényszerpályán erre a szakra kerültek.

És végül vannak azok az okoskodó faszkalapok, akik azt hiszik hogy mindenhez értenek és leírnak mindent ami az eszükbe jut, mert azt hiszik hogy amit gondolnak az szórakoztató érdekes és vicces. Egy szóval mondva: magamutogató, okoskodó, parádézó faszok az ilyen emberek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése