2011. február 20., vasárnap

Csak tanulni ne kelljen!

Talán ez az egyik legmeghatározóbb dolog egy diák szemében. Még a "pedálok" sem kivételek, mert aki azt mondja, hogy egyszerűen szarul érzi magát attól, hogy van egy felesleges perce, az egy igazi barom. Valljuk be őszintén, hogy milyen jó érzés az amikor a legnagyobb tanulás közepén megcsörren a telefonunk és látjuk, hogy a szüleink érdeklődnek felőlünk. 

De amikor az egyik barátod nevét jelzi ki a telefonod és igazából mondania sem kell semmit, csak annyit, hogy mikor és hol találkozzatok. Nincs is ennél jobb. Mert mind a ketten ismeritek már a másikat és nagyon jól tudjátok, hogy "csak egy sör" és a tanulás ugyanúgy folytatódik. Hát persze. 
Ahogy azt már említettem az embernek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, hogy önfeledten beszélgethessen a barátaival még akkor is, ha a holnapi zh eredménye függ egy ilyen diskurzustól. Persze mindenki maga dönti el, hogy miből áldoz az életében. Én és szerintem más diákok is azon a véleményen vannak, hogy inkább a már említett füstös kocsmát választják az idegroham és az agyuk idézőjeles szétrobbanása helyett. Pár óra erejéig úgy érezhetjük magunkat, mint egy gondtalan idős bácsika, aki csak leugrott egy fröccsre a kocsmába. Nem rossz dolog egy kicsit panaszkodni az urológusi vizsgálatokról meg a folyton fájó derekunkról. Képletesen persze. Nekünk - ebből a szempontból - nem marad más témánk, mint a nők, a folytonos másnaposság, a pénz és a jövő rejtélye.

Van igazság abban, hogy a füstös kocsmák asztalainál oldódnak meg a nagy problémák, stb. De ha a kocsmázás helyett a fiatal hallgatók a jegyzetek fölött görnyedve tanulnának, akkor nem lennének kétségbe esve a későbbiekben, lenne munkájuk és elégedettek lennének az életükkel. Ez van. Fiatalság bolondság, valamivel agyon kell csapni az időt.

És erre még rátesz egy lapáttal, hogy az egyetemisták könnyen kaphatók a jó dolgokra aminek következtében hamar alakulnak ki bennük érthetetlen függőségek. Nem kell mindjárt rosszra gondolni, arra hogy mindenki lövi magát és reggelente félig holtan ébred a rakparton. Nem. Egy olyan dologról van szó aminek a megszerzéséhez egyáltalán nincs szükség pénzre. Miről is beszélek? A kedvelt sorozatok legújabb részeiről. Nem kell más hozzá csak egy gép, internet hozzáférés és kész. Az alábbiak birtokában mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő sorozatot. Személy szerint nem találkoztam még olyan egyetemistával, aki ne nézne rendszeresen ilyen dolgokat. A leginkább közkedvelt példa - aminek a megnézéséhez szinte alig van alkalmatlan pillanat - az a Jóbarátok című sorozat. De ma már van egy rakás kategória amik közül bátran válogathat a közönség. 
(pl.: nyomozós: CSI, Dr. Csont, NCIS, Gyilkos elmék, Castle, A Mentalista, 24, The Defenders, Prison Break Dexter...; vicces: Így jártam anyátokkal, Agymenők, Kockafejek, Jóbarátok, Két pasi meg egy kicsi, Modern család, Family Guy, American Dad, Futurama, The Cleveland Show, Ugly Americans, Kings of Hill, Lucky Loue, Nagyon különleges ügyosztály, Waczak szálló, Nevem Earl...; hihetetlen: Heroes, Smallville, Vampire diaries, Supernatural...; egyéb: Glee, Tuti gimi, Californication, Weeds, Episodes, Haláli hullák...)

Ma már az sem elsődleges szempont, hogy a sorozat - és a filmek is persze - megfeleljen a néző ízlésének, mert mindenki át-át kukucskál a mellette vagy a szomszéd szobában ülő ember gépére, ami tálcán kínálja a függőséget. Kivéve ha valami unalmas PPT-t van megnyitva éppen.

A következő mondat a kedvencem, ami a szemeszter elején, közepén, végén bármikor elsüthető, hogy: "Tanulni kéne. De ilyenkor már minek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése